Sådan sparer du penge på din tilstandsrapport
En ejendomsmægler må ikke rekvirere en tilstandsrapport til sin kunde. Dette skyldes, at der kan være risiko for, at den byggesagkyndige kan presses til at udarbejde en tilstandsrapport, som ikke er retvisende. Måske endda en tilstandsrapport som skjuler fejl for køberen.
Derfor har man ved lov vedtaget, at en ejendomsmægler kun kan rekvirere en tilstandsrapport gennem et forsikringsselskab, som efterfølgende kontakter en byggesagkyndig. Den byggesagkyndige vil jo gerne levere til forsikringsselskabet, da de henviser rigtig mange kunder.
De mange henvisningsprovisioner/rabatter mellem ejendomsmæglerne, de byggesagkyndige og forsikringsselskaberne betyder som regel, at udarbejdelse af tilstandsrapport, elrapport og energimærke bliver alt for dyr i forhold til de faktiske omkostninger. Vi sender liste til vores kunder med mulige byggesagkyndige der kan kontaktes direkte således at prisen bliver fair.
Hvor finder du en billig tilstandsrapport?
Du kan jo altid tjekke det salgsbudget, du har fået af ejendomsmægleren. Er prisen lige under 9.000 kr. kan du roligt bede ham gå i gang. Er prisen over 9.000 kr. for tilstandsrapport, elrapport og energimærke, så kan du med fordel selv finde en der er mere konkurrencedygtig på prisen. Som udgangspunkt har de mindre uafhængige byggesagkyndige de bedste priser.
Hvorfor en tilstandsrapport?
Det primære formål med en tilstandsrapport er jo at sikre at man som køber får en byggesagkyndig vurdering af boligen. En tilstandsrapport er neutral. Den skal ikke hjælpe sælger eller køber. Den skal give en status. En tilstandsrapport er ikke lovpligtig.
Men med en tilstandsrapport og et en el rapport kan man rekvirere et ejerskifteforsikringstilbud og dermed tilbyde dette til køber. Dermed kan man komme ud af det sælgeransvar man har ifølge loven. Man må dog ikke lyve om kendte forhold i boligen. I så fald er man stadig ansvarlig.
Forstå en tilstandsrapport
I selve tilstandsrapporten er der en forklaring til de karakter den byggesagkyndige giver de fejl og mangler, han finder på bygningen. Der er ikke nødvendigvis sammenhæng mellem en slem skade som K3 og den pris, det koster at udbedre skaden.
En K3 betyder, at skaden enten er slem eller at muligheden foreligger. Reglen er, at ingen tilstandsrapporter er uden bemærkninger. Derfor skal man bruge sin sunde fornuft og den byggesagkyndiges vurdering. Er der noget, du er i tvivl om, kan du altid kontakte den byggesagkyndige, der har udarbejdet tilstandsrapporten og spørge ind til hans bemærkninger.
Er du i tvivl om økonomien i at udbedre en skade så få et tilbud fra en håndværker, så du ved, hvad du siger ja til, inden du skriver under på købsaftalen.
Hvilke boliger får udarbejdet en tilstandsrapport?
I praksis er det villaer, sommerhuse og lejligheder i små ejerforeninger. Det er altid en vurdering, om lejligheder skal have udarbejdet en tilstandsrapport. Problemet er, at det i så fald er hele ejerforeningen som tilstandsrapporten skal udarbejdes på – samt den pågældende lejlighed. Dette kan være temmelig dyrt.
Derfor vælger mange i praksis ikke at udarbejde tilstandsrapport, såfremt at lejligheden ligger i en ejerforening med mere end 3-4 lejligheder. Det betyder, at man stadig har sit sælgeransvar. Grunden til, man fravælger, er ofte økonomien samt det forhold at selve bygningen vedligeholdes af ejerforeningen og ikke sælger alene.
Få Spar30%Garanti
- Vi garanterer at du mindst sparer 30% i forhold til en kædemægler
- Eneste forskel er at du selv fremviser
- Bestil en gratis salgsvurdering nu