De fleste betaler for meget
Når du sætter din bolig til salg hos en ejendomsmægler, kan det blive aktuelt med en elrapport. Loven er således, at ejendomsmægleren ikke selv må kontakte en elinstallatør for at få udarbejdet en elrapport. Mægleren skal rekvirere elrapporten via er forsikringsselskab. Forsikringsselskabet kontakter herefter en elinstallatør for udarbejdelse af en elrapport.
Fordyrende mellemled betyder ofte en unødvendig høj pris på elrapporten. Aftaler om provision/rabatter mellem elinstallatører, forsikringsselskaber og ejendomsmæglere er årsag til dette.
Til at starte med kan du kigge på den pris, din ejendomsmægler har anført i dit salgsbudget. Er denne pris ca. 1.800 kr. inkl. moms, er det faktisk fair nok. Bemærk dog her om prisen er afhængig af, om du samtidig bestiller tilstandsrapport og energimærke. I så fald skal du tjekke den samlede pris, som ikke bør overstige 8.800 kr. inkl. moms.
Er prisen på en elrapport for høj hos din ejendomsmægler, kan du udfylde formularen her på siden så ringer vi dig op hurtigst muligt. Vi kan fortælle, hvor du kan købe en kvalitets elrapport til den rigtige pris. Alternativt kan du søge ”elrapport” på nettet. Her skal du være opmærksom på, at de elinstallatører, som har samarbejde med et forsikringsselskab ofte har en højere pris på en elrapport.
Hvorfor en elrapport?
Det er faktisk ikke så mange år siden, man indførte en elrapport. Det var et krav fra forsikringsselskaberne, fordi de oplevede mange skader grundet dårligt el. Med en elrapport er nye ejere af en bolig bedre sikret mod fejl i elinstallationerne.
Husk dog at en elrapport kun er baseret stikprøver og dermed ikke tjekker alt el i et hus. En elrapport er en del af dokumentationen på en bolig. Når en sælger skal tilbyde en ejerskifteforsikring, vil forsikringsselskabet se en elrapport og en tilstandsrapport. På baggrund i disse beregnes en præmie.
En elrapport er således ikke lovpligtig, men blot et krav fra forsikringsselskaberne. I praksis skal man få udarbejdet en elrapport for at kunne tilbyde en ejerskifteforsikring. Hvis sælger vil betale halvdelen af ejerskifteforsikringen, fritages man fra det 10- årige sælgeransvar, man har ifølge loven.
Hvorfor en el rapport?
En el rapport gennemgår hvert rum i boligen, og der tages som sagt stikprøver for at tjekke, om der er ulovligheder eller installationer, som har mindre fejl. En elrapport bruger samme skala som en tilstandsrapport.
For en elrapport betyder det, at en K3 er ulovligt el og forbundet med en risiko. Dette bør udbedres, inden man overtager boligen. Dog kan en K3 om for få kontakter i forhold til et byggereglement godt være i en el rapport, uden at den bør udbedres.
Hvis der er noget, du er i tvivl om vedrørende den udfærdigede elrapport, kan du altid ringe til den installatør, der har udarbejdet elrapporten og spørge ind til de kommentarer, der er i elrapporten.
Hvilke boliger får udarbejdet en el rapport?
En el rapport følges næsten altid med en tilstandsrapport. Det betyder, at det er de samme boliger, der får udarbejdet elrapport, som får udarbejdet tilstandsrapport. I praksis vil det sige villaer og sommerhuse.
For lejligheder er der ingen fast regel for, hvilke der får udarbejdet el rapport. I praksis er det typisk lejligheder i mindre ejerforeninger. Det vil sige maks. 3-4 lejligheder i ejerforeningen. Hvis du ikke vælger at udarbejde elrapport og tilstandsrapport, har du stadig dit 10-årige sælgeransvar. Dog er det i en ejerforening begrænset til din del og ikke fællesarealer samt selve bygningen.
Få Spar30%Garanti
- Vi garanterer at du mindst sparer 30% i forhold til en kædemægler
- Eneste forskel er at du selv fremviser
- Bestil en gratis salgsvurdering nu